Mindenhonnan azt halljuk, hogy fontos dolog a bőr hidratáltsága, akkor hogyan létezhet, hogy a víz szárítani is tud?
Erre a sokak által nem ismert tényre kap választ az alábbi írásban:

Legyen szó mosogatásról, zuhanyozásról, úszásról, strandolásról, az eredmény ugyanaz lehet: száraz bőr.
Mosogatásnál, szappan használatakor a bőr egyértelmű, hogy szárazzá válik, hiszen a kemikáliák oldják a felszíni faggyú réteget. De hogyan lehetséges, hogy csupán a víz is a bőr szárazságát okozhatja, hiszen azt gondolnánk, hogy a víz nedves, nem szárít. Hogyan lehetséges ez?

Bőrünkről fontos tudni, hogy legfelül egy faggyúnak nevezett, természetes védőréteg borítja. Megakadályozza a külvilág felől érkező ártalmas anyagok bejutását a bőr mélyebb rétegei felé, véd a kiszáradástól.
De mi történik ezzel a védőréteggel, ha túl sok vízzel találkozik?
A védő faggyúréteg eltűnik, ezért a bőr alsóbb rétegeiből a víz könnyebben tud elpárologni. A természetes vízvesztés hirtelen megnő, és a bőr kiszárad.
Mindenki találkozott már azzal az érzéssel, amikor az ajkait nyalogatta, és egyszer csak ezt vette észre, hogy azok cserepessé váltak. Pontosan ez a folyamat játszódik le a testünk felszínén is, hol kevésbé, hol pedig jobban láthatóan.

TÚL SOK VÍZ
– Ki ne szeretne egy fárasztó nap után hosszan ellazulni egy kellemes fürdőben? Esetleg hosszan állni a zuhany alatt?
– Uszoda és strand. Ugyanaz a helyzet. A hosszan tartó vízzel való érintkezés lemossa a védőréteget.
– Ha mosakodás után nem törlöd magad teljesen szárazra, akkor a bőr felszínén maradó vízcseppecskék elpárolognak, és ez a párolgás „szereti magával vinni” a bőr mélyebb rétegeiben lévő vizet.

A fentiekből levonva a tanulságot: ha szeretünk lubickolni, utána minden esetben gondoskodnunk kell bőrünk hidratálásáról!

Használjunk rendszeresen hidratáló arckémet és testápolót!

Megosztási lehetőség:

Fontos a véleményed! Hagyj üzenetet!